مواد پلیمری، در واقع زنجیره های بلند تشکیل شده از ملکول های منومر هستند و در حال حاضر نیز در طراحی و تولید بسیاری از محصولات از آن ها استفاده می شود. این نوع مواد از استحکام و مقاومت بسیار بالایی در برابر حرارت و خوردگی برخوردار هستند و به دلیل وزن سبک خود، نقش مهمی را در جنبه های مختلف زندگی ما ایفا می کنند. امروزه نیز از مواد پلیمری در صنایع ساخت هواپیما، تولید ظروف پلاستیکی، خودروسازی، انواع ساخت و ساز و غیره استفاده می شود.
در ادامه مقاله با مواد پلیمری بیشتر آشنا شده و کاربرد ها و انواع آن را بررسی خواهیم کرد.
معرفی مواد پلیمری
پلیمر ها در واقع نوعی مواد طبیعی و یا مصنوعی هستند و زمانی که مولکول های کوچکی تحت عنوان منومر به صورت شیمیایی با یکدیگر ترکیب می شوند، زنجیره بسیار بزرگ و بلندی را از مولکول های متصل به هم تشکیل می دهند که تحت عنوان پلیمر شناخته می شود. پلیمر ها شبکه های منحصر به فرد و تشکیل شده از واحد های تکراری هستند و اصطلاح پلیمر نیز دارای ریشه یونانی به معنای قطعات زیاد می باشد. گروه های زنجیره ای پیچیده پلیمر ها همچنین می توانند به صورت جداگانه از زنجیر آویزان شده و یا به زنجیره دیگری متصل شوند و وجود این پیوند متقابل، خواص فیزیکی ماده را به حد قابل توجهی افزایش می دهد. پلیمر های طبیعی و ارگانیک همچون پروتئین، در بسیاری از فرآیند های بیولوژیکی نقش بسیار مهمی را ایفا می کنند و از جمله مواد ساختاری ضروری محسوب می شوند.
آشنایی با انواع پلیمر
به طور کلی پلیمر ها به دسته های متفاوتی همچون ترموست و ترموپلاستیک تقسیم می شوند که مهم ترین تفاوت این دو نوع پلیمر نیز در واکنش آن ها هنگام مواجهه با گرما است
پلیمر ترموست
ترموست ها نوعی از پلیمر ها هستند که ساختار آن ها به گونه ای است که از قالب گیری و ذوب شدن مجدد آن ها در حین پخت جلوگیری می کند. ترموستات ها در برابر دما های بالا از خود مقاومت بسیار بیشتری را نشان می دهند و به دلیل پا وجود پایداری ابعادی، نمیتوان آن ها را تغییر شکل داده و یا صاف کرد. از مهم ترین کاربرد پلیمر های ترموست نیز می توان به استفاده از آن ها برای تولید انواع چسب ها، اپوکسی رزین ها، سیلیکون ها و غیره اشاره نمود.
پلیمر ترموپلاستیک
پلیمر های ترموپلاستیک در حالت عادی و در دمای اتاق به صورت جامد هستند و با حرارت دادن به شکل پلاستیکی فرم و نرم تبدیل می شوند. این نوع از پلیمر ها پس از پردازش، معمولاً توسط قالب گیری های دمش و یا تزریقی، شکل قالب را به خود گرفته و با سرد شدن در کیفیت بالا، محصول نهایی را تولید می کنند. از مهم ترین مزیت پلیمر های ترموپلاستیکی نیز می توان به گرم کردن مجدد، دوباره ذوب کردن و شکل دادن مجدد آن ها اشاره نمود. از ترموپلاستیک ها نیز برای تولید و ساخت انواع تجهیزات خودرو، صنایع هوایی، تولید تجهیزات آشپزخانه، ساخت انواع عینک و غیره استفاده می شود.
پلی اتیلن ها
یکی دیگر از مهم ترین انواع پلیمر ها، پلی اتیلن ها هستند. پلی اتیلن ها متشکل از ۲ اتم کربن و ۴ اتم هیدروژن هستند و به دلیل فرم خاص زنجیره های مولکولی، در اشکال بسیار متفاوتی یافت می شوند. پلی اتیلن ها در برابر بسیاری از مواد به ویژه مواد شیمیایی و حلال ها، از خود مقاومت بسیار بالایی را نشان می دهند و دچار پارگی، خش، شکستگی و غیره نشده و عایق های الکتریکی بسیار مناسبی نیز هستند. از مهم ترین کاربرد های پلی اتیلن ها نیز می توان به استفاده از آن ها برای تولید انواع البسه، ظروف بسته بندی پلاستیکی، انواع اتصالات، لوله، بسته بندی مواد غذایی، انواع بطری، گالن و غیره اشاره نمود.
کاربرد پلیمر چیست؟
پلیمر های مصنوعی، موادی بسیار کاربردی و مقرون به صرفه برای تولید و ساخت انواع محصولات هستند و در برابر بسیاری از آسیب ها و صدمات نیز از خود مقاومت بسیار بالایی نشان داده و عایق مناسبی نیز در برابر الکتریک و حرارت هستند. از مهم ترین کاربرد های پلیمر نیز می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- انواع لوازم جانبی
- انواع لباس ورزشی، پوشاک و غیره
- کاربرد های آب بندی همچون انواع واشر، حلقه
- تولید انواع چسب، رنگ، روان کننده
- طراحی انواع قطعات خودرو همچون داشبورد، سپر، لاستیک
- دارای کاربرد های ساختمانی و سازه ای
- کاربرد به عنوان عایق حرارت و برق
- انواع ظروف و بسته بندی های پلاستیکی
- تولید انواع وسایل آشپزخانه
- تولید انواع اسباب بازی و وسایل سرگرمی
- دارای کاربرد های پزشکی همچون تولید دستکش لاستیکی، سرنگ و غیره
- کاربرد در صنایع بهداشتی همچون تولید انواع شامپو، مسواک و غیره
- کاربردی در صنایع هواپیمای
- کاربرد در صنایع نظامی
- کاربرد در صنایع کشاورزی
- کاربرد در صنایع حمل و نقل
- و غیره
اهمیت پلیمر در صنایع ظروف بسته بندی
یکی از مهم ترین کاربرد های پلیمر، استفاده از آن برای تولید و ساخت انواع ظروف بسته بندی و پلاستیکی است. پلیمر ها در برابر خوردگی، شکستگی، تابش مستقیم نور خورشید، اشعه یو وی، سرما و گرما، رطوبت و غیره از مقاومت بسیار بالایی برخوردار هستند و در ظروف بسته بندی، می توانند از مواد داخلی خود در مدت های طولانی محافظت و نگهداری کنند. مواد پلیمری مانند پلی اتیلن همچنین دارای خاصیت شکل پذیری و فرم پذیری بسیار بالایی هستند و از این رو می توان از انواع قالب های استاندارد برای تولید انواع بطری و ظروف پلاستیکی مقاوم استفاده نمود. از دیگر مزایای استفاده از مواد پلیمری برای تولید انواع ظروف پلاستیکی نیز می توان به وزن بسیار سبک آن ها و همچنین قیمت بسیار مقرون به صرفه و مناسب برای تولیدکنندگان و استفاده کنندگان اشاره نمود.
در پایان
شرکت بهسازه پلاست، تولید کننده و ارائه دهنده انواع ظروف پلاستیکی پلی اتیلن در سطح کیفی بسیار بالا است و انواع محصولات بسته بندی خود را در قالب گیری های بسیار استاندارد و متناسب با سفارش مشتریان طراحی و تولید می نماید. محصولات این مجموعه شامل بطری های پلی اتیلن از ظرفیت های ۲۵۰ سی سی تا ۵ لیتری هستند و در دو نوع گیج دار و بدون گیج متناسب با انواع محصولات می باشند. شما می توانید برای اطلاع از قیمت و سفارش انواع بطری های پلی اتیلن، با شرکت بهسازه پلاست تماس گرفته و اطلاعات لازم را از کارشناسان ما دریافت نمایید.
بدون دیدگاه